YouTube te ajută cu inteligență artificială ca să postezi videoclipuri spectaculoase

de: Alexandru Puiu
05 03. 2018

Printr-o actualizare adusă aplicației YouTube pentru mobile, Google te ajută să aplici niște efecte speciale foto realiste pe fundalul următorului tău vlog.

Sunt multe motive pentru care ți-ai dori să aplici un fundal spectaculos unei sesiuni de streaming online. Nu în ultimul rând, s-ar putea să generezi mai mulți abonați dacă, de fiecare dată, transmiți dintr-un spațiu futurist ciudat, de pe o planetă îndepărtată sau de la polul nord. În mod tradițional însă, pentru a realiza așa ceva, aveai nevoie de o filmare originală realizată în fața unui fundal verde și de un software profesional de editare video.

Google vrea să elimine costurile exagerate din ecuație și să apeleze la rețele neurale și inteligență artificială pentru obținerea unui efect de fond spectaculos. Dintr-un punct de vedere, este ca și cum ai aplica un filtru de Instagram sau Snapchat pe un clip video, doar că personajul din primplan nu este afectat. Toate modificările vor afecta doar ce se petrece în spatele tău. Ca mecanismul să fie și mai spectaculos, întregul proces de editare se aplică în timp real.

În privința detaliilor tehnice, inginerii Google au petrecut destul de mult timp încercând să explice cum funcționează rețeta în această postare pe blogul companiei. Una peste alta, rezultatele sunt surprinzător de convingătoare, iar asta este cel mai important.

Din păcate, noile filtre de fond din YouTube nu pot fi experimentate de oricine și în orice condiții. Pentru că se află momentan în beta, doar anumiți creatori de conținut online au acces la ele. Mai mult decât atât, până și creatorii le pot testa doar în formatul YouTube Stories, noul tip de postări efemere introduse recent pe YouTube. Acestea au fost introduse la finele lui 2017 și au foarte multe în comun cu Instagram Stories sau Facebook Stories, pornind de la faptul că dispar în doar 24 de ore. Pentru a vedea în practică modul în care funcționează noile efecte dezvoltate in-house de Google, este suficient să te uiți la clipul de mai jos.